RODZINA CHLAMYDIACEAE

Charakterystyka ogólna rodziny jest taka sama jak rzędu Chlamydiales. Bakterie te rosną w woreczku żółtkowym zarodków ptasich (kurzy, kaczy, gęsi, przepiórek japońskich) oraz w hodowlach niektórych komórek kręgowców np. „mysie komórki wątrobowe”. Na zakażenie wrażliwe są zwierzęta laboratoryjne: myszki i świnki morskie. Sztucznie można także zakażać małpy. Barwią się (oprócz metody Grama) także barwnikami anilinowymi. Są wrażliwe na działanie tetracyklin, chloramfenikolu i erytromycyny. Niektóre odmiany są także wrażliwe na działanie penicylin naturalnych i półsyntetycznych. W odróżnieniu od riketsji nie są przenoszone przez owady-stawonogi. Do rodziny należy rodzaj Chlamydia.

Rodzaj Chlamydia. Dawne nazwy synonimowe: Miyagawanella, Bedsonia, Rickettsijormis, Ehrlichia i Rakeia. Rodzaj Gram-ujemnych bakterii – małych, pałeczkowatych lub ziar- niakopodobnych i nieruchliwych zarazków – w rodzinie Chlamy diaceae. Ze względu na małe różnice między zaliczanymi do tego rodzaju szczepami utworzono tu trzy ekologiczne grupy (nisze) szczepów chorobotwórczych: 1) dla człowieka, 2) dla ssaków (wyłączając Naczelne), 3) dla ptaków.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *