Wszystkie szczepy wyhodowane od ludzi

Chorobotwórczość. Naturalne zakażenia Mycobacterium tuberculosis spotyka się poza człowiekiem, u małpy, psa i świnki morskiej. Doświadczalnie można zakazić świnkę morską, myszkę i chomika.

Wszystkie szczepy wyhodowane od ludzi mają podobną zjadliwość, oprócz szczepów wyhodowanych z gruźlicy skóry i szczepów izoniazydo- opornych, które są mniej zjadliwe, szczególnie dla świnki morskiej. Szczepy często przesiewane w laboratorium (muzealne) tracą również wirulencję.

Zakażenie. Zakażenie człowieka następuje najczęściej drogą kropelkową, rzadziej na drodze pokarmowej. U prątków nie stwierdza się egzo- oraz endotoksyn ani otoczek. Z samej obecności prątków w miejscu zakażenia, ich rozmnażania się i wzajemnego stosunku go- spodarz-zarazek wynika proces patologiczny. Różnica między szczepami wirulent- nymi a awirulentnymi polega między innymi na zdolności namnażania się w ustroju.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *