Zarazki błonicy

Zarazki błonicy są mało odporne na działanie wysokich temperatur, w 328-331 K (55-58°C) giną w ciągu 10 minut, natomiast dobrze znoszą niskie temperatury oraz wielokrotne kolejne zamrażanie i odtajanie, a także wysuszenie w wysuszonych błonach dyfterycznych zachowują swoją żywotność i zakaźność przez 3-4 miesiące. W środkach spożywczych mogą przetrwać kilkadziesiąt dni. Powszechnie używane środki dezynfekcyjne zabijają maczugowce błonicy w krótkim czasie, np. 1% fenol lub 0,1% sublimat w ciągu 1 minuty.

Chorobotwórczość. Maczugowce błonicy wywołują zakażenia naturalne wyłącznie u ludzi. Błonica jest więc typową antroponozą. Najczęściej obserwowaną postacią kliniczną jest angina, czyli błonica gardła, której bardzo ciężkim powikłaniem może być błonica krtani i tchawicy (krup). Rzadziej obserwuje się błonicę nosa, spojówek, sromu oraz błonicę przy- ranną.

bezobjawowo) lub byli szczepieni przeciw błonicy, a także u noworodków, które otrzymały antytoksynę drogą łożyska od matki. * J.A. – jednostka antytoksyczna, czyli ilość antytoksyny, która zobojętnia 100 DLM toksyny błoniczej.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *