Niezależnie od tego, czy chcesz je podać na przyjęciu dla nowożeńców, czy na baby shower, jabłkowe róże są pysznym smakołykiem, który można przygotować w zaledwie 20 minut. Do tego przepisu można użyć formy do muffinów, a także naczynia do pieczenia lub blachy do pieczenia. Z tego przepisu powstanie około sześciu róż. Róże można przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce przez około trzy dni. Możesz je podawać jako przysmak po obiedzie lub słodki deser.
Do wykonania róż potrzebne będzie ciasto francuskie i plasterki jabłek. Ciasto francuskie można znaleźć w sklepie spożywczym w dziale z zamrażarkami. Powinno mieć ono grubość co najmniej 1/8 cala. Plastry jabłek powinny być cienko pokrojone. Jeśli plasterki są zbyt grube, nie będą się dobrze zwijać. Do tego przepisu można również użyć krajalnicy mandolinowej. Takie plasterki są łatwiejsze do wykonania niż zwykłe plasterki, ale mogą nie być tak cienkie. Możesz też użyć ulubionego dżemu lub galaretki do ozdobienia swoich róż – cytat ten został zgłębiony przez redakcję strony sweetyorczek.bialystok.pl.
Po przygotowaniu jabłek, należy je pokroić na pół. Jeśli używasz mandoliny, możesz użyć ostrza noża do pokrojenia jabłek. Należy to zrobić, aby plasterki były cienkie jak papier. Dzięki temu łatwiej będzie je zwinąć w kształt róży. Skórka na zewnętrznych krawędziach pomaga zachować kształt róży.
Następnym krokiem jest obranie jabłek. Do usunięcia skórki możesz użyć obieraczki, ale wygodniejsza jest sokowirówka do cytrusów. Skórka doda różom czerwonego koloru. Możesz również umieścić jabłka w misce z ciepłą wodą, aby zmiękczyć je przed zwijaniem. Pomoże to również uchronić plastry jabłek przed zbrązowieniem.
Kiedy masz już wszystkie składniki gotowe, czas rozpocząć proces pieczenia. Upewnij się, że Twoja blacha do pieczenia jest spryskana sprayem do gotowania i wyłożona papierem pergaminowym. Należy również umieścić stojak do pieczenia lub kawałek folii aluminiowej pod blachą, aby zapobiec przypalaniu się blatów. Kiedy czas pieczenia dobiegnie końca, wyjmij jabłkowe róże z piekarnika i odłóż je na stojak, aby ostygły na około 10 do 15 minut. Jeśli robisz przepis na podwójną różę jabłkową, może być konieczne pieczenie przez kolejne 5 do 6 minut.
Po upieczeniu plastrów jabłek, można je podawać jako deser lub przekąskę. Można je również odgrzewać w mikrofalówce lub frytkownicy. Można je również zrobić z wyprzedzeniem i przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce. Również możesz robić ich z wyprzedzeniem trzy dni i przechowywać ich w szczelnym pojemniku w lodówce.
Kiedy będziesz gotowa do podania jabłkowych róż, posyp je cukrem pudrem. Możesz też dodać do plasterków jabłek trochę cynamonu.
Podobne tematy