Drożdżowe naleśniki z jabłkami są puszyste, smaczne i idealne na śniadanie lub podwieczorek. Te naleśniki są również łatwe do wykonania. Wypełnione są kawałkami jabłek, dzięki czemu są jeszcze smaczniejsze. Istnieje wiele różnych przepisów na naleśniki z jabłkami, ale wszystkie są łatwe do wykonania. Można również użyć miksera.
Drożdże to składnik, który dodaje naleśnikom przyjemnej głębi smaku, zwłaszcza jeśli użyjesz świeżych drożdży zamiast drożdży instant. Są one również bardziej pikantne niż proszek do pieczenia, co może być pomocne, jeśli chcesz uzyskać bardziej jabłkowy smak. Drożdże są również świetne do nadania naleśnikom puszystości. Kiedy robisz naleśniki, możesz użyć dowolnego rodzaju drożdży, ale będziesz potrzebować ich trzy razy więcej niż w przypadku innych przepisów. Jeśli użyjesz drożdży instant dry yeast, będziesz potrzebować tylko połowy ilości drożdży świeżych.
Musisz się upewnić, że patelnia, której używasz jest rozgrzana do wystarczająco wysokiej temperatury, aby naleśniki mogły się prawidłowo ugotować. Jeśli patelnia nie jest odpowiednio rozgrzana, naleśniki mogą przypalić się na zewnątrz i nie usmażyć w środku. Należy również użyć patelni o ciężkim dnie. Dobrze jest również posmarować patelnię sprayem do gotowania, aby uniknąć przywierania.
Należy również użyć oleju roślinnego, takiego jak olej rzepakowy lub arachidowy. Tego typu oleje mają neutralny smak, co oznacza, że nie zdominują smaku naleśników. Możesz również użyć masła klarowanego. Do przygotowania naleśników możesz nawet użyć oleju kokosowego.
Aby zrobić naleśniki, będziesz potrzebować mąki, cukru, jajek i drożdży. Będziesz też potrzebować trochę letniego mleka i masła. Do ciasta można również dodać pokrojone jabłka. Następnie należy usmażyć naleśniki z obu stron. Będziesz chciał je smażyć, aż będą złote na spodzie. Będziesz także chciał je odwrócić i gotować przez kolejną minutę lub dwie.
Najlepszą częścią tych naleśników jest polewa z karmelizowanych jabłek. Musisz ugotować jabłka z cynamonem i cukrem, zanim zostaną włożone do ciasta. Następnie, będziesz chciał pokryć je cukrem pudrem. Możesz również dodać dżem lub miód do polewy. Te naleśniki to klasyka i zawsze są wielkim hitem w rodzinie.
Możesz podawać te naleśniki na ciepło lub na zimno. Jeśli chcesz, aby były bardziej smaczne, możesz je zamrozić. Można je również odgrzać w mikrofalówce. Jeśli planujesz je zamrozić, będziesz chciał je przechowywać w szczelnym pojemniku. Możesz je również przechowywać w lodówce do trzech dni.
Podczas gdy robisz swoje jabłkowe naleśniki, możesz również zrobić kompot owocowy. Będziesz potrzebować kilku jabłek, cukru i soku z cytryny. Będziesz chciał również gotować jabłka przez około pięć minut. Dzięki temu masa jabłkowa będzie bardziej miękka i pomoże w gotowaniu naleśników.
Podobne tematy